Odprava Kishtwar 2015

Mednarodna odprava, v kateri sta bila tudi Marko Prezelj in Urban Novak (oba AO Kamnik), je preplezala prvenstveno smer v vzhodni steni Cerro Kishtwar.

Prvenstven vzpon po smeri Light before wisdom (ED+/1200 m, Wi6; 5.11; A2; M6) na 6173 metrov visoko goro v pogorju Jammu Kashmir v Indiji je trajal od 4. do 8. oktobra 2015. V ekipi sta bila poleg Marka Prezlja in Urbana Novaka še ameriški alpinist Hayden Kennedy ter Francoz Manu Pellissier. Z vzponom so začeli 5. oktobra. Plezali so izmenično in dosegli vrh 8. oktobra. Z gore so sestopili direktno v bazni tabor.

Na Cerro Kishtwar sta bila do zdaj opravljena samo dva vzpona, in sicer leta 1993 sta prvi vzpon preko severne stene opravila Mick Fowler in Steve Sustand. V steni sta prebila kar 17 dni in se ustavila 100 metrov pod vrhom. Drugi vzpon na gori so opravili Švicarji Stephan Siegrist, David Lama in Denis Burdet.

Avtor/ica: Urban Novak

Ostale fotografije v galeriji