Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Odprtost
JANFEBMARAPRMAJJUNJULAVGSEPOKTNOVDEC

OskrbnikTomaž Bolcar
Telefon+386 (0)81 615 115 (v času sezone)
GSM+386 (0)51 635 549 (v času sezone)
E-poštacojzova.koca@pdkamnik.si
Naslov Kokra 84
4205 Preddvor
Zemlj. širina
Zemlj. dolžina
Ležiščav sobah - 105
skupna ležišča - 20
zimska soba - 12
zasilna ležišča - 0
Jedilnica81 sedežev

Opis postojanke:

Koča stoji na vrhu Kokrskega sedla med Grintovcem in Kalško goro, ki je tudi preval med dolinama Kamniške Bistrice in Kokre. Ime ima po bratih Žigi Zoisu (1747-1819), mentorju in mecenu slovenskih literatov, naravoslovcu, geologu in mineralogu ter po botaniku Karlu Zoisu (1756-1799). Prvo kočo je leta 1897 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Po 1. svetovni vojni jo je prevzelo SPD, ki jo je temeljito obnovilo. Po 2. svetovni vojni jo upravlja PD Kamnik. Koča je sčasoma postala premajhna in tudi urejenost ni več ustrezala, zato so jo leta 1966 obnovili in povečali. Leta 1967 so iz Konca v Kamniški Bistrici potegnili tovorno žičnico. Leta 1986 so napeljali vodo od 900m oddaljenega izvira in tega leta tudi začeli graditi nov velik prizidek. Razširitev in obnovo koče so končali leta 1988 in ob 95-letnici ustanovitve Kamniške podružnice SPD, so 18. septembra 1988 povečano in obnovljeno kočo tudi odprli.Koča je odprta od začetka junija do sredine oktobra.V gostinskem prostoru je 81 sedežev, točilni pult; v 17 sobah je 105 postelj, na skupnem ležišču pa 30 ležišč; zimska soba z 12 ležišči; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, agregat za elektriko, radijska zveza.

Razgled:
Zaradi bližnjih vrhov je širši razgled le proti vzhodu in zahodu. Na vzhodu vidimo najprej hudourniško grapo pod Kokrskim sedlom med ostenji Jurjevca na severni in Kalške gore na južni strani grape, nekaj časa pa sledimo tudi zgornjemu delu poti iz Kamniške Bistrice; proti jugovzhodu se nad dolino Kamniške Bistrice odpira pogled na Veliko planino; na južni strani je v bližini ostenje Kalške gore; proti zahodu se spušča pogled prek Suhadolnikove planine v dolino Kokre, nad katero se dviga Storžič; na severni strani imamo lep pogled na Grintovec, levo pa vidimo tudi del južnega grebena Kočne.

Dostop:
Avto: po gozdni cesti iz Kamniške Bistrice mimo Žagane peči do spodnje postaje tovorne žičnice 4km, od koder je do koče 2h30, ali po gozdni cesti iz doline Kokre mimo kmetije Suhadolnik do konca ceste v Suhem dolu 5km, od koder je še 2h. AP Kamniška Bistrica, Zgornja Kokra: od končne postaje v Kamniški Bistrici mimo Žagane peči in spodnje postaje tovorne žičnice 3h30; z AP Leskovec v Zgornji Kokri mimo Suhadolnika in čez Suhi dol 3h.

Zanimivejše ture:
Grintovec (2558 m) 2h; Kočna (2540 m) čez Spodnje, Srednje in Zgornje Dolce 3h30; Skuta (2532 m) čez Velike Pode 3h; Kalška gora (2047 m) 45 minut; Kalški greben (2224 m) 2h15.

Prehodi do drugih postojank:
Dom v Kamniški Bistrici (600 m) 3h; Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864 m) čez Sleme in Tursko goro 6h; Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) čez Sleme in skozi Turski žleb 5h30; Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542 m) čez Dolce in Dolško škrbino 5h, ali čez Velike Pode 4h; Planinski dom na Gospincu (1491 m) čez Kalce in Dolgo njivo 5h, ali čez Kalški greben in Dolgo njivo 6h.

20150612_pdkamnik_dan_kamniskih_planin_001
Foto: Tomaž Bolcar