Objavil/a: Matjaž Šerkezi, nedelja, 18. februar 2018, ogledov: 279

Slemenova špica

Snežne razmere v gorah trenutno niso ravno naklonjene pešakom (luknjačem) ampak tudi ti morajo iti pozimi malo v gore, in smo šli ... na Vršič.

Vedel sem, da bo do Erjavčeve koče shojeno, naprej bomo pa videli kako bo šlo.

Cesta je splužena do 2. ovinka (900 m), potem pa pot pod noge in v dobrih dveh urah smo bili pri koči. Pogled navzgor ni bil ravno spodbuden, nikjer nobenih sledi - razen dveh smučin iz Vratc. Sneg je bil stabilen, strmina primerna, kar nekaj manjših plazov se je že sprožilo, ugrezalo pa se je tudi ... do kolen.

Pa smo šli, dokler bo šlo, bo šlo! Skoraj dve uri smo gazili 300 višinskih metrov in prišli na Vratca - 1807 m. Pogled na zasnežena severna ostenja Šitne glave in Male Mojstrovke je bil lep, a gor nas je pozdravil neprijazen, mrzel veter in pogled na nadaljnjo uro globokega gaženja do Slemenove špice.

Dovolj razlogov za odločitev, da bo za danes dovolj in da se počasi, varno, spustimo nazaj na prelaz. Dol je šlo bistveno hitreje kot gor in samo še nekaj ovinkov in že smo bili v prijetni Tonkini koči. Če vas pot zanese tam mimo, ustavite se in kaj pojejte, ne bo vam žal!

Za nami je še ena dobra zimska tura in mislim da je vsak od udeležencev pridobil novo izkušnjo in nekaj »kilometrine« za gibanje v snežnih razmerah.

Prijetno in varno na vseh poteh!

Besedilo in fotografije: Andrej Slak

Fotogalerija